Hard of zacht?

Als je geen verstand hebt van contactlenzen dan is het maar een raar verschil. Hard of zacht. Laat staan dat je makkelijk kan kiezen. In grote lijnen dan? Harde lenzen worden op maat gemaakt; je moet er meer aan wennen en ze kunnen diverse oogafwijkingen corrigeren. En zachte? Die dragen sneller comfortabel; zijn er ook als daglens variant en zijn goedkoper. Maar er is meer.

Zachte lenzen

Comfort

Zachte lenzen zijn ideaal voor beginnende lenzendragers. Omdat ze zacht zijn, bewegen ze gemakkelijk mee met de vorm van het oog en blijven gemakkelijk zitten. Zachte contactlenzen zijn een stuk groter dan de harde, vormstabiele contactlenzen en rusten op de sclera (het witte gedeelte van het oog). Ze zijn flexibel en kunnen in diverse zuurstofdoorlatende flexibele materialen gemaakt worden. De zachte contactlenzen zijn niet stofgevoelig en geven daarom weinig irritatie. Dat is ook de reden dat veel beginnende lenzendragers deze lenzen verkiezen.

Hoe vaak nieuwe lenzen?

Je kunt zachte lenzen als daglenzen kopen. Deze daglenzen draag je één dag en je gooit ze daarna weg. Je kan ook zachte maandlenzen kopen. Één set lenzen gebruik je dan een maand lang. Je doet ze elke dag in en elke avond uit. Daarnaast verkopen wij ook twee wekelijkse zachte lenzen. Één setje kan je twee weken gebruiken.

Siliconen Hydrogel contactlenzen

De Siliconen Hydrogel contactlenzen zijn speciale zachte lenzen. Ze zijn gemaakt van een nieuwe generatie, zacht contactlensmaterialen. Dit materiaal laat veel zuurstof door en houdt vocht dat in de contactlens zit lang vast. Dit is met name prettig voor contactlensdragers die snel last hebben van droge ogen.

Zuurstof doorlaten

Zachte lenzen zijn gemaakt van:

  • Hydrogel. Het klassieke materiaal. Deze lenzen laten maar beperkt zuurstof door. Daarom kan je lenzen van dit materiaal niet al te lang dragen.
  • Bio-compatible. Dit materiaal neemt geen vocht op en verliest het ook niet. Hierdoor is het uitermate geschikt voor mensen met droge ogen. Je kan deze contactlenzen langer, comfortabel dragen.
  • Silicone-hydrogel. Dit is materiaal laat verreweg het meeste zuurstof door. Toch is dit niet voor iedereen het geschiktste materiaal. Dit is afhankelijk van andere factoren, zoals bijvoorbeeld de samenstelling van je traanvocht.

Harde lenzen

Maatwerk

Harde lenzen zijn vormvast. Ze bedekken een groot deel van het hoornvlies (het hoornvlies is het voorste heldere laagje van het oog en is gemiddeld 11 mm groot). Daarom moet het aanmeten van vormstabiele contactlenzen uiterst secuur gebeuren. Eenmaal aangemeten kan je jouw setje lenzen één tot wel vier jaar gebruiken. Uiteraard moet je de lenzen dan wel dagelijks goed schoonmaken en netjes opbergen.

Kijkje in het verleden

In de jaren 30 werd de contactlens uitgevonden. Dit waren harde, vormstabiele contactlenzen. In die beginjaren kon je slechts uit een aantal vormen kiezen. Elke lens werd gemaakt van materiaal dat geen zuurstof door liet: (Polymethylmethacrylaat, PMMA). Gaande de jaren veranderde het materiaal, maar het duurde tot rond 1970 voordat de eerste zuurstofdoorlatende materialen op de markt kwamen.

Zuurstof doorlaten

Jouw hoornvlies heeft zuurstof nodig. De huidige lensmaterialen laten die zuurstof door. Daarbij moet je wel zelf voldoende traanvocht aanmaken. Het traanvocht zorg voor het transport van de zuurstof door de lens. Als je een normale zuurstofproductie hebt, kan je harde lenzen comfortabel dragen.

Wennen

Iedereen moet wennen aan harde lenzen. De reden is eenvoudig. De lens beweegt over het oog. Bij het knipperen wordt de contactlens namelijk meebewogen naar boven en zakt hij vervolgens terug naar de centrale positie op het hoornvlies. Hierdoor is er een continue sensatie van het ooglid. Veel beginnende lensdragers ervaren dit als onprettig. Het kan enkele weken duren voordat je gewend bent aan de lenzen.Je hebt met een harde lens daarnaast ook sneller ‘last’ van stofjes, zand of andere irritaties. Elk nadeel heeft z’n voordeel. JE zal niet te lang doorlopen met problemen. Je doet zelf je lens uit of gaat ermee naar de optometrist. Problemen blijven daardoor klein.

Grootte

Harde contactlenzen zijn er in diverse maten, van een diameter van 8.3 mm tot en met 11 mm of meer. De grootte is afhankelijk van de diameter van je hoornvlies en/of het contactlensmateriaal. Hoe hoger de doorlaatbaarheid van het materiaal, des te groter de diameter die je kan kiezen. Het voordeel van een grotere lens is dat deze zich minder over het oog beweegt, comfortabeler aanvoelt en dat de kans op stofjes achter de lens kleiner is. Nadeel is dat een grote lens duurder is in gebruik omdat het materiaal sneller zijn eigenschappen verliest. Je zal dus sneller een lens moeten vervangen. Meestal gaan ze een jaar mee.

Keuze | Keuze | Keuze

Zacht of hard?

Geen enkel paar ogen is hetzelfde. Gelukkig is er dan ook veel keuze in lenzen. Waar je op moet letten bij je keuze

  • Gewenning
  • Comfort
  • Gebruik (sport/werk)
  • Levensduur
  • Kosten
  • Maatwerk

Welke lenzen je ook kiest, ze moeten zuurstof(gas)doorlaatbaar zijn. Want zowel harde en zachte contactlenzen sluiten het hoornvlies af van de buitenwereld. Als lenzen geen zuurstof door zouden laten, dan krijgt het hoornvlies geen zuurstof. Het hoornvlies en daarmee jouw oog zal dan minder kunnen functioneren.

Kies je hard

Kies je zacht

Vraag advies aan onze optometrist

Hard van binnen; zacht van buiten

Hybride contactlenzen

Een hybride lens is een combinatie van een zachte lens en een harde, vormstabiele lens. Het centrale deel van de lens is vormstabiel en heeft dezelfde optische kwaliteiten als een normale harde lens. Om het harde gedeelte van de lens zit een zachte rand die zorgt voor het comfort van een zachte lens.

Kies je hybride

Torische contactlenzen

Weinig ogen zijn mooi rond. De meeste ogen zijn meer eivormig. Ogen hebben een bolling die meer of minder gelijk verloopt, van boven naar beneden, en soms van links naar rechts. Deze vorm van bolling heet astigmatisme of toriciteit.

Bij sommige ogen is de astigmatisme/toriciteit te groot voor een standaard vormstabiele of zachte lens. In dit geval kan je toch jouw ogen laten corrigeren met een torische contactlens.

De torische contactlenzen worden zowel in vormstabiele materialen als in zachte materialen gemaakt.

Keratoconus contactlenzen

Doordat het gezichtsvermogen bij keratoconus (Link naar oogziektes) in veel gevallen door de vervorming van de cornea (het hoornvlies) nogal te wensen overlaat, raden wij speciale keratoconus contactlenzen aan. De meest gebruikte contactlenzen zijn vormstabiel. Zo worden alle onregelmatigheden met traanvocht opgevuld, zodat je weer scherp en zonder vervormingen kan zien.

Nu is het moment!

Kijk,
met een frisse blik.

Nu geen aanpaskosten (t.w.v. € 39,-*) en gratis voor 5 dagen probeerlenzen. Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Onze aanpak

Advies | aanmeten | controle

Als je contactlenzen wil gaan dragen, bekijkt de optometrist bij het onderzoeken van jouw ogen een aantal zaken extra goed. Bijvoorbeeld de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht, de conditie van de oogleden, beschadigingen en de vorm van je hoornvlies. De optometrist zal je ook vragen naar jouw exacte wensen. Wil je de contactlenzen bijvoorbeeld alleen tijdens het sporten gebruiken of wil je ze dagelijks dragen?

Advies:

Als je contactlenzen wilt dragen, is de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht van groot belang. De contactlens moet lekker kunnen drijven in het traanvocht, zodat er geen wrijving ontstaat. Ook is het traanvocht van belang voor de zuurstoftoevoer naar het oog. De contactlensspecialist kan het traanvocht beoordelen met het spleetlamponderzoek. Mocht je last hebben van droge ogen, dan kan het zijn dat (langdurig) dragen van lenzen afgeraden wordt.

Nadat de kwaliteit en hoeveelheid traanvocht zijn bepaald, wordt er gekeken of er geen beschadigingen op het hoornvlies (cornea) aanwezig zijn. Als er beschadigingen zijn, bekijkt de contactlensspecialist waar deze vandaan komen. Het kan zijn dat het dragen van contactlenzen tijdelijk moet worden uitgesteld totdat het hoornvlies (cornea) volledig hersteld is. Deze onderzoeken worden gedaan, zodat je zonder klachten contactlenzen kunt gaan dragen.

Als de contactlensspecialist een goed beeld heeft, geeft hij advies over het type lenzen dat in jouw situatie het beste zal passen. Daarbij geeft hij ook advies over de verzorging van de lenzen. Dat laatste is heel belangrijk: ga je contactlenzen dragen, dan moet je de hygiënevoorschriften goed in acht nemen om ontstekingen en beschadigingen te voorkomen.

Aanmeten:

Op basis van het advies en jouw wensen maak je een keuze voor de meest geschikte lenzen. Om de juiste pasvorm van de contactlens te bepalen, maakt de optometrist een corneatopografie.

Controle:

De optometrist maakt een afspraak met je voor periodieke controles. Deze controles zijn nodig om na te gaan of de gezondheid van het oog nog goed is en of het verstandig is om contactlenzen te blijven dragen. Ook moet je tijdig de lenzen vervangen om problemen voor te zijn. Heb je tussentijds klachten, neem dan contact op met je contactlensspecialist. Doe je lenzen onmiddellijk uit bij roodheid, pijn, lichtgevoeligheid en/of slecht zicht.

Contactlens­abonnementen

Onze contactlenzen zijn in allerlei abonnementen te krijgen. Handig voor als je er geen omkijken meer naar wilt hebben. 

Afspraak boeken. Zo gepiept.

Kom je er niet uit? Geen probleem: