Tips

Kijk, dat is goed om te weten.

We lopen al heel wat jaartjes mee. En dan verzamel je zo nogal eens wat weetjes, handigheidjes, noem ze life hacks. Die tips delen we maar al te graag met je. Waarom? Omdat het zo gemakkelijk te onthouden is.

TIPS

Oogvoedsel

Onze ogen hebben allerlei voedingsstoffen nodig: luteïne, vitamine A, omega-3 vetzuren en antioxidanten. Dat hebben ze nodig om gezond te functioneren. Deze voedingsstoffen zitten voornamelijk in vette vis, groene groente en natuurlijk ook in fruit. Als je gezond en gevarieerd eet, dan blijven je ogen ook langer scherp en gezond.

TIP: gebruik supplementen alleen als je niet gevarieerd genoeg eet.

Zonneklaar
Wat je ook doet, kijk absoluut nooit recht in de zon. En nee, ook niet met een zonnebril, want zelfs een bril met categorie 4 zonneglazen is helaas niet voldoende om jouw ogen 100% te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Hou jouw ogen lang gezond; draag altijd een zonnebril.

20-20-2
Het Oogfonds, in samenwerking met verschillende experts en ouders van bijziende kinderen, heeft deze regel bedacht: nadat jouw kind 20 minuten op een telefoon, laptop, tablet of boek heeft gekeken moeten ze een pauze nemen van 20 seconden om even in de verte te kijken. Stimuleer daarbij ook dat je kind elke dag minimaal 2 uur buiten is. De pauzes, buitenspelen op het schoolplein en het wandelen of fietsen van en naar school mag je daarbij best meetellen. Buitenlicht is namelijk heel belangrijk. Door dit licht wordt er namelijk in het oog een stofje aangemaakt dat ervoor zorgt dat de oogbol rond groeit en blijft en dat de cellen niet beschadigen.

Meer weten over deze regel en andere tips? Klik hier.

TIPS

Lucht je ogen
Je ogen kunnen niet goed tegen droge lucht. Het oogvocht droogt uit, en je krijgt als gevolg erg rode, geïrriteerde of zelfs pijnlijke ogen. Werk je veel binnen, in bijvoorbeeld droge airco-lucht? Ga dan op gezette tijden even naar buiten om een luchtje te scheppen. Doe het voor je ogen.

Minder blauw licht
Het blauwe licht dat van onze beeldschermen afkomt lijkt schadelijk te zijn. Het verstoort onder andere je slaapritme. Door de werking van dit blauwe licht op jouw ogen denkt je brein namelijk dat het dag is. Dat komt door de kleurtemperatuur.

Als je makkelijk in slaap wilt vallen aan het einde van de dag, kijk dan geen tv meer voor het slapengaan. En neem ook geen tablet, smartphone of laptop mee naar bed. Slaap lekker!

Yoga
Je ogen hebben ook ontspanning nodig, net als je geest en je lichaam. Er zijn allerlei manieren om je ogen te helpen ontspannen. Doe bijvoorbeeld wat yoga met je ogen:

Kijk links, rechts, omhoog, beneden. Knipper wat. Laat je ogen 5 minuten staren en afdwalen. Zie je? Beter.

Je kunt natuurlijk ook een fijne wandeling maken, buiten. Zo geef je jouw ogen ook even pauze van het intensieve kijken.

Contactlenzen bestellen

Klein, terugkerend geluk.

Contactlens-abonnement​

Vanaf € 22,50