Zachte lenzen
Voor comfort.
Ze zijn ideaal voor beginnende lenzendragers. Omdat ze zacht zijn, bewegen ze gemakkelijk mee met de vorm van het oog en blijven ze gemakkelijk zitten. Zachte contactlenzen zijn groter dan de harde, vormvaste contactlenzen en rusten op de sclera (het witte gedeelte van het oog). Ze zijn flexibel en kunnen in diverse zuurstofdoorlatende materialen gemaakt worden. De zachte contactlenzen zijn niet stofgevoelig en geven weinig irritatie. Een goede keus als contactlenzen nieuw voor je zijn.
Type zachte lenzen, voor elke type oog
Daglenzen
Elke dag een nieuwe lens. De oude gooi je gewoon weg. Dag, lens. Fris en hygienisch, en makkelijk voor erbij.
Zachte lenzen
Ze zijn van een zacht materiaal gemaakt, maar zijn, in tegenstelling tot daglenzen, op maat gemaakt. Ze zitten comfortabel, zien scherper en gaan een stuk langer mee.
Multifocale lenzen
Er zijn nu ook zachte contactlenzen die je zicht zowel dichtbij als ver weg corrigeren.
Kinderlenzen
Ziet je kind al wat moeilijker in de verte? Wij kunnen deze bijziendheid (myopie) vertragen met myopiemanagement.
Hoe vaak nieuwe lenzen?
Je kunt zachte lenzen als daglenzen kopen. Deze daglenzen draag je één dag en je gooit ze daarna weg. Je kan ook zachte maandlenzen kopen. Één set lenzen gebruik je dan een maand lang. Je doet ze elke dag in en elke avond uit. Daarnaast verkopen wij ook twee wekelijkse zachte lenzen. Één setje kan je twee weken gebruiken.
Wij gebruiken lenzen van o.a. Alcon en CooperVision.
Zuurstof doorlaten
Zachte lenzen zijn gemaakt van:
- Hydrogel. Het klassieke materiaal. Deze lenzen laten maar beperkt zuurstof door. Daarom kan je lenzen van dit materiaal niet al te lang dragen.
- Bio-compatible. Dit materiaal neemt geen vocht op en verliest het ook niet. Hierdoor is het uitermate geschikt voor mensen met droge ogen. Je kan deze contactlenzen langer, comfortabel dragen.
- Silicone-hydrogel. Dit is materiaal laat verreweg het meeste zuurstof door. Toch is dit niet voor iedereen het geschiktste materiaal. Dit is afhankelijk van andere factoren, zoals bijvoorbeeld de samenstelling van je traanvocht.

Vraag advies aan onze optometrist
Hard van binnen; zacht van buiten
Hybride contactlenzen
Een hybride lens is een combinatie van een zachte lens en een harde, vormstabiele lens. Het centrale deel van de lens is vormstabiel en heeft dezelfde optische kwaliteiten als een normale harde lens. Om het harde gedeelte van de lens zit een zachte rand die zorgt voor het comfort van een zachte lens.
Kies je hybride
- Als je vormstabiele lenzen niet kunt verdragen, maar met zachte lenzen niet optimaal kunt zien.
- Speciaal ontwikkelde lenzen voor keratoconus. De kromming van de lens is zo aan te passen dat het vormstabiele gedeelte van de lens, het hoornvlies niet raakt. Dit voorkomt troebelingen die visus vermindering of contactlens intolerantie kunnen veroorzaken.
- Ze bewegen minder over het oog dan zachte of vormstabiele contactlenzen. Soms gaat de lens zelfs vastzitten op het oog, met irritatie aan het hoornvlies als resultaat.
- Door hybride lenzen heb je een verminderde traan uitwisseling onder de lens. Dit kan er toe leiden dat er bloedvaten in het hoornvlies groeien (neovascularisatie). Als neovascularisatie of irritatie ontstaat moet de lens aangepast worden. Als dit niet meer mogelijk is, moet er gestopt worden met het dragen van de hybride lenzen.
Torische contactlenzen
Weinig ogen zijn mooi rond. De meeste ogen zijn meer eivormig. Ogen hebben een bolling die meer of minder gelijk verloopt, van boven naar beneden, en soms van links naar rechts. Deze vorm van bolling heet astigmatisme of toriciteit.
Bij sommige ogen is het astigmatisme/de toriciteit te groot voor een standaard vormstabiele of zachte lens. In dit geval kan je toch jouw ogen laten corrigeren met een torische contactlens.
De torische contactlenzen worden zowel in vormstabiele materialen als in zachte materialen gemaakt.
Keratoconus contactlenzen
Doordat het gezichtsvermogen bij keratoconus (een oogziekte) in veel gevallen, door de vervorming van de cornea (het hoornvlies), nogal te wensen overlaat raden wij speciale keratoconus contactlenzen aan. De meest gebruikte contactlenzen zijn vormstabiel. Zo worden alle onregelmatigheden met traanvocht opgevuld, zodat je weer scherp en zonder vervormingen kan zien.
Onze aanpak
Advies | aanmeten | controle
Als je contactlenzen wil gaan dragen, bekijkt de optometrist bij het onderzoeken van jouw ogen een aantal zaken extra goed. Bijvoorbeeld de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht, de conditie van de oogleden, eventuele beschadigingen en de vorm van je hoornvlies. De optometrist zal je ook vragen naar jouw exacte wensen. Wil je de contactlenzen bijvoorbeeld alleen tijdens het sporten gebruiken of wil je ze dagelijks dragen?
Advies:
Als je contactlenzen wilt dragen, is de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht van groot belang. De contactlens moet lekker kunnen drijven in het traanvocht, zodat er geen wrijving ontstaat. Ook is het traanvocht van belang voor de zuurstoftoevoer naar het oog. De contactlensspecialist kan het traanvocht beoordelen met een spleetlamp-onderzoek. Mocht je last hebben van droge ogen, dan kan het zijn dat (langdurig) dragen van lenzen afgeraden wordt.
Nadat de kwaliteit en hoeveelheid traanvocht zijn bepaald, wordt er gekeken of er beschadigingen op het hoornvlies (cornea) aanwezig zijn. Als er beschadigingen zijn, bekijkt de contactlensspecialist waar deze vandaan komen. Het kan zijn dat het dragen van contactlenzen tijdelijk moet worden uitgesteld totdat het hoornvlies volledig hersteld is. Deze onderzoeken worden gedaan zodat je zonder klachten contactlenzen kunt gaan dragen.
Als de contactlensspecialist een goed beeld heeft, geeft hij advies over het type lenzen dat in jouw situatie het beste zal passen. Daarbij geeft hij ook advies over de verzorging van de lenzen. Dat laatste is heel belangrijk: ga je contactlenzen dragen, dan moet je de hygiënevoorschriften goed in acht nemen om ontstekingen en beschadigingen te voorkomen.
Aanmeten:
Op basis van het advies en jouw wensen maak je een keuze voor de meest geschikte lenzen. Om de juiste pasvorm van de contactlens te bepalen, maakt de optometrist een corneatopografie.
Controle:
De optometrist maakt een afspraak met je voor periodieke controles. Deze controles zijn nodig om na te gaan of de gezondheid van het oog nog goed is en of het verstandig is om contactlenzen te blijven dragen. Ook moet je tijdig de lenzen vervangen om problemen voor te zijn. Heb je tussentijds klachten, neem dan contact op met je contactlensspecialist. Doe je lenzen onmiddellijk uit bij roodheid, pijn, lichtgevoeligheid en/of slecht zicht.
Contactlensabonnementen
Onze contactlenzen zijn in allerlei abonnementen te krijgen. Handig voor als je er geen omkijken meer naar wilt hebben.