Lenzen voor kinderen

Kleine oogjes.

Lenzen hebben als voordeel dat ze veel vrijheid bieden. Handig voor kinderen. Want zij zijn nou eenmaal altijd in beweging. Vroeger zei men dat je pas vanaf 16 jaar contactlenzen kan gaan dragen. Met de kennis van nu weten we dat het niet nodig is om zo lang te wachten. 

Vanaf 8 jaar

Als kinderen de verantwoordelijkheid kunnen dragen over het onderhouden, kunnen ze al beginnen met contactlenzen. Dat is zo rond een jaar of acht. Het is niet nodig om daarvoor eerst naar een oogarts te gaan. Daarbij is het ene kind van acht het andere niet.

Een aantal overwegingen

Verantwoordelijkheid:

Snappen ze instructies snel? Doen ze regelmatig hun huishoudelijke taken zonder dat ze eraan herinnerd moeten worden? Vergeet je kind thuis het huiswerk? Bedenk of je kind kan leren hoe zij contactlenzen goed inzetten of eruit halen, zelfs als ze moe zijn, de lenzen schoon houden en ze regelmatig blijven dragen.

Behoefte:

Heeft uw kind contactlenzen echt nodig? Heeft uw oogzorgspecialist contactlenzen voorgesteld? Wil uw kind graag contactlenzen zodat ze beter kunnen presteren bij het sporten? Als het puur om cosmetische redenen gaat, praat dan met uw kind over mogelijke onderliggende kwesties of druk van leeftijdsgenoten die ten grondslag kunnen liggen aan zijn of haar wens.

Voordelen voor kinderen

Meer zicht (geldt ook voor een bril)
Minder risico op schade bij sport en spel
Betere sportprestaties en ervaring
Vermindert de groei van een min-sterkte

Ons lenzenteam en optometrist denken graag mee. Twijfel je nog of het wat voor je kind is?

Kinderkeus: daglenzen

Vaak zijn daglenzen de beste optie. Zeker bij de wat jongere kinderen. Mocht jouw kind een lens verliezen, dan is er niet direct een man overboord. De kosten zijn te overzien.

Wij gebruiken lenzen van o.a. Alcon en CooperVision.

Myopiemanagement

Bijziendheid vertragen

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Wij hebben een CE-gecertificeerde daglens die een remmende werking heeft op de verergering van bijziendheid bij jongeren en kinderen.

50% van de jongeren in Europa is bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80%.

Bron: Holden BA, Fricke TR, Wilson DA et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016; 123:1036-42.

Voor wie?

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn, maar kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Hoge bijziendheid leidt regelmatig tot ernstige oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating.

Nachtlenzen

Nachtlenzen worden speciaal geleverd voor myopie management en hebben mogelijk een remmende werking op ontwikkeling van bijziendheid, met het doel om hoge bijziendheid – en de bijbehorende zichtproblemen – op latere leeftijd te voorkomen. Dit heet myopie management. Myopie management is maatwerk. Een Myopie Management Expert kan je goed adviseren welk type contactlens of type behandeling het beste is. Het voordeel van nachtlenzen is dat ze alleen ’s nachts tijdens het slapen worden gedragen. Overdag vrijuit rennen, sporten, spelen en zwemmen zonder een bril of contactlenzen.

Hoe werkt het?

Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar er vóór. Je oog is als het ware te lang. Als het oog nog langer groeit (sterk bijziend) neemt het risico op vervelende oogaandoeningen zoals netvliesloslating enorm toe. Vooral bij jongeren gaat deze groei snel. Nachtlenzen werken als een soort beugel voor je oog. De speciale vorm van de lens maakt het hoornvlies ’s nachts als je slaapt heel subtiel iets platter. Dit corrigeert je oogfout waardoor je overdag zonder je lenzen in gewoon scherp ziet. Ideaal bij sporten, spelen en zwemmen.

Werking

Voor maximale werking is het van belang dat de nachtlens elke nacht gedragen wordt. Nachtlenzen zijn gemaakt van een hoog zuurstof doorlatend materiaal. De lenzen gaan maar liefst een jaar lang mee. Wij adviseren om de lenzen elk jaar te laten vervangen.

Veiligheid

Het dragen van contactlenzen brengt een mogelijk risico van een infectie met zich mee. Volg daarom altijd het advies van de specialist op en ga op de juiste manier met lenzen om. Lenzen mogen bijvoorbeeld nooit gereinigd worden met water of speeksel, hier zitten bacteriën in die schadelijk kunnen zijn voor het oog. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste lenzenvloeistof bij de hand hebt (zie kopje vloeistoffen). Was voor het inzetten van lenzen altijd je handen grondig met milde zeep. Vermijd zeep die lanoline, crèmes en/of parfums bevat. Spoel je handen goed af met water en droog ze af met een schone, pluisvrije theedoek. Doe je lenzen niet in bij geïrriteerde ogen. Zie voor alle informatie over hoe lenzen goed te reinigen, bewaren en te gebruiken de handleiding. Deze is te verkrijgen bij de specialist. De specialist werkt volgens een protocol en zorgt dat je goed geïnformeerd wordt en je ogen regelmatig gecontroleerd worden. Om te bevestigen dat beide partijen de veiligheidsvoorschriften zullen opvolgen, zal de specialist je vragen om een lens-overeenkomst te tekenen.