Harde of zachte lenzen?
Hulp bij kiezen.
Als je geen verstand hebt van contactlenzen dan is het maar een raar verschil: hard of zacht. Laat staan dat je makkelijk kan kiezen. In grote lijnen dan?
Harde contactlenzen
Harde contactlenzen worden op maat gemaakt; je moet er meer aan wennen en ze kunnen diverse oogafwijkingen corrigeren.
Zachte contactlenzen
En zachte contactlenzen? Die dragen sneller comfortabel, zijn er ook als daglens variant en zijn goedkoper.
Wij gebruiken lenzen van o.a. Alcon en CooperVision.
Kies je hard
- Harde lenzen geven in bijna alle gevallen beter zicht dan zachte lenzen.
- De kosten zijn lager, want ze gaan een stuk langer mee.
- Er is veel maatwerk mogelijk. Vrijwel alle afwijkingen zijn te corrigeren.
- Er zijn lenzen die je alleen ’s nachts draagt, als je slaapt. Overdag zie je dan scherp zonder.
- Harde contactlenzen zijn in diameter kleiner, waardoor er makkelijker stof achter kan komen.
- Je went minder snel aan harde lenzen (tot 2 weken).
Kies je zacht
- Ze dragen comfortabel.
- Meer controle over gebruik en vervanging. Wil je elke dag schone, nieuwe lenzen? Eens per twee weken of kies je voor een nieuwe set lenzen eens in de drie maanden?
- Maatwerk in zachte lenzen wordt steeds meer mogelijk.
- Je went snel aan zachte lenzen. Over het algemeen hebben zachte contactlenzen een iets grotere diameter dan harde lenzen waardoor ze iets minder bewegen op het oog.
- Duurder in het gebruik, want je vervangt ze vaker.
- Ze zijn infectiegevoeliger, waardoor verzorging en hygiëne zeer belangrijk is.
Contactlenzen naast een bril
Soms kan het best even fijn zijn; geen bril. Goede contactlenzen zijn dan een verfrissende afwisseling zonder op scherpte in te hoeven leveren. Afhankelijk van hoe vaak je lenzen wilt dragen, onze aanbeveling:
1-2 dagen
In het weekend bijvoorbeeld, bij het uitgaan. Daglenzen zijn perfect; ze zijn hygienisch en goedkoop, en het is helemaal geen ramp als je ze kwijtraakt. Je weet nooit waar de avond strandt, dus het is fijn dat je makkelijk een extra setje mee kunt nemen.
3+ dagen
Natuurlijk blijven daglenzen een optie, maar als je meerdere dagen zonder bril door het leven wilt is het de moeite waard om voor harde contactlenzen, of zachte contactlenzen van hoge kwaliteit te kiezen. Die zitten namelijk een stuk comfortabeler, en zijn dan kosten-efficiënter.

Zuurstof doorlaten
Welke lenzen je ook kiest, ze moeten zuurstof(gas) doorlaten. Zowel harde als zachte contactlenzen sluiten het hoornvlies namelijk af van de buitenwereld. Als lenzen geen zuurstof doorlaten, dan krijgt het hoornvlies geen zuurstof. Het hoornvlies (en daarmee jouw oog) zal dan minder goed kunnen functioneren.

Vraag advies aan onze optometrist
Onze aanpak
Advies | aanmeten | controle
Als je contactlenzen wil gaan dragen, bekijkt de contactlensspecialist bij het onderzoeken van jouw ogen een aantal zaken extra goed. Bijvoorbeeld de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht, de conditie van de oogleden, eventuele beschadigingen en de vorm van je hoornvlies. Hij zal je ook vragen naar jouw exacte wensen. Wil je de contactlenzen bijvoorbeeld alleen tijdens het sporten gebruiken of wil je ze dagelijks dragen?
Advies:
Als je contactlenzen wilt dragen, is de kwaliteit en de hoeveelheid traanvocht van groot belang. De contactlens moet lekker kunnen drijven in het traanvocht, zodat er geen wrijving ontstaat. Ook is het traanvocht van belang voor de zuurstoftoevoer naar het oog. De optometrist kan het traanvocht beoordelen met een spleetlamp-onderzoek. Mocht je last hebben van droge ogen, dan kan het zijn dat (langdurig) dragen van lenzen afgeraden wordt.
Nadat de kwaliteit en hoeveelheid traanvocht zijn bepaald, wordt er gekeken of er beschadigingen op het hoornvlies (cornea) aanwezig zijn. Als er beschadigingen zijn, bekijkt de optometrist waar deze vandaan komen. Het kan zijn dat het dragen van contactlenzen tijdelijk moet worden uitgesteld totdat het hoornvlies volledig hersteld is. Deze onderzoeken worden gedaan zodat je zonder klachten contactlenzen kunt gaan dragen.
Als de optometrist een goed beeld heeft, geeft hij advies over het type lenzen dat in jouw situatie het beste zal passen. Daarbij geeft hij ook advies over de verzorging van de lenzen. Dat laatste is heel belangrijk: ga je contactlenzen dragen, dan moet je de hygiënevoorschriften goed in acht nemen om ontstekingen en beschadigingen te voorkomen.
Aanmeten:
Op basis van het advies en jouw wensen maak je een keuze voor de meest geschikte lenzen. Om de juiste pasvorm van de contactlens te bepalen, maakt de optometrist een corneatopografie.
Controle:
De optometrist maakt een afspraak met je voor periodieke controles. Deze controles zijn nodig om na te gaan of de gezondheid van het oog nog goed is en of het verstandig is om contactlenzen te blijven dragen. Ook moet je tijdig de lenzen vervangen om problemen voor te zijn. Heb je tussentijds klachten, neem dan contact op met je contactlensspecialist. Doe je lenzen onmiddellijk uit bij roodheid, pijn, lichtgevoeligheid en/of slecht zicht.
Contactlensabonnement
Onze contactlenzen zijn in allerlei abonnementen te krijgen. Handig voor als je er geen omkijken meer naar wilt hebben.