Harde lenzen

Maatwerk.

Harde lenzen zijn vormvast. Ze bedekken een groot deel van het hoornvlies (het hoornvlies is het voorste heldere laagje van het oog en is gemiddeld 11 mm groot). Daarom moet het aanmeten van vormstabiele contactlenzen uiterst secuur gebeuren. Eenmaal aangemeten kan je jouw setje lenzen één tot wel vier jaar gebruiken. Uiteraard moet je de lenzen dan wel dagelijks goed schoonmaken en netjes opbergen.

De voordelen van harde contactlenzen

Wij werken met contactlenzen van o.a. Alcon en CooperVision.

Type harde lenzen. Voor elk type oog.

Unifocale lenzen

Harde contactlenzen worden op maat gemaakt, speciaal voor jouw oog. Daardoor zie je een stuk beter dan met bijvoorbeeld daglenzen. De lenzen zijn vormvast, voor ervaren dragers.

Multifocale lenzen​

Er zijn nu ook contactlenzen die je zicht zowel dichtbij als ver weg corrigeren. Wat vroeger alleen in een bril mogelijk was, past nu in een lenzendoosje.

Nachtlenzen​

Je draagt ze terwijl je slaapt. Ze ‘trainen’ dan de vorm van jouw oogbol. Overdag kun je dan scherp zien zonder contactlenzen of bril.

Zuurstof doorlaten

Jouw hoornvlies heeft zuurstof nodig. De huidige lensmaterialen laten die zuurstof door. Daarbij moet je wel zelf voldoende traanvocht aanmaken. Het traanvocht zorg voor het transport van de zuurstof door de lens. Als je een normale zuurstofproductie hebt, kan je harde lenzen comfortabel dragen.

zuurstofdoorlatend

Wennen

Iedereen moet wennen aan harde lenzen. De reden is eenvoudig. De lens beweegt over het oog. Bij het knipperen wordt de contactlens namelijk meebewogen naar boven en zakt hij vervolgens terug naar de centrale positie op het hoornvlies. Hierdoor is er een continue sensatie van het ooglid. Veel beginnende lensdragers ervaren dit als onprettig. Het kan enkele weken duren voordat je gewend bent aan de lenzen.Je hebt met een harde lens daarnaast ook sneller ‘last’ van stofjes, zand of andere irritaties. Elk nadeel heeft z’n voordeel. JE zal niet te lang doorlopen met problemen. Je doet zelf je lens uit of gaat ermee naar de optometrist. Problemen blijven daardoor klein.

lenzenabonnement

Grootte

met 11 mm of meer. De grootte is afhankelijk van de diameter van je hoornvlies en/of het contactlensmateriaal. Hoe hoger de doorlaatbaarheid van het materiaal, des te groter de diameter die je kan kiezen. Het voordeel van een grotere lens is dat deze zich minder over het oog beweegt, comfortabeler aanvoelt en dat de kans op stofjes achter de lens kleiner is. Nadeel is dat een grote lens duurder is in gebruik omdat het materiaal sneller zijn eigenschappen verliest. Je zal dus sneller een lens moeten vervangen. Meestal gaan ze een jaar mee.

Vraag advies aan onze optometrist

Hard van binnen; zacht van buiten

Hybride contactlenzen

Een hybride lens is een combinatie van een zachte lens en een harde, vormstabiele lens. Het centrale deel van de lens is vormstabiel en heeft dezelfde optische kwaliteiten als een normale harde lens. Om het harde gedeelte van de lens zit een zachte rand die zorgt voor het comfort van een zachte lens.

Kies je hybride

Torische contactlenzen

Weinig ogen zijn mooi rond. De meeste ogen zijn meer eivormig. Ogen hebben een bolling die meer of minder gelijk verloopt, van boven naar beneden, en soms van links naar rechts. Deze vorm van bolling heet astigmatisme of toriciteit.

Bij sommige ogen is het astigmatisme/de toriciteit te groot voor een standaard vormstabiele of zachte lens. In dit geval kan je toch jouw ogen laten corrigeren met een torische contactlens.

De torische contactlenzen worden zowel in vormstabiele materialen als in zachte materialen gemaakt.

Keratoconus contactlenzen

Doordat het gezichtsvermogen bij keratoconus (een oogziekte) in veel gevallen, door de vervorming van de cornea (het hoornvlies), nogal te wensen overlaat raden wij speciale keratoconus contactlenzen aan. De meest gebruikte contactlenzen zijn vormstabiel. Zo worden alle onregelmatigheden met traanvocht opgevuld, zodat je weer scherp en zonder vervormingen kan zien.