Enkelvoudig en multifocaal

1, of meer brillen in 1.

Opticiens maken een onderscheid in enkelvoudige brillenglazen en multifocale brillenglazen. Als je het in wat gewone mensentaal zegt, dan hebben enkelvoudige glazen over het hele glas dezelfde sterkte (dichtbij of veraf). In een multifocaal brillenglas zijn meerdere sterktes verwerkt en deze corrigeren dus op meerdere afstanden. 

Enkelvoudig

Enkelvoudig

Een bril met enkelvoudige (of unifocale) brillenglazen draag je om scherp te zien in de verte, of juist om scherp te zien van dichtbij. Jonge brildragers hebben bijvoorbeeld een – of een + bril. Met een – bril wordt je zicht in de verte wat ondersteund. Met een + sterkte wordt je zicht dichtbij wat ondersteund.

Multifocaal

Multifocaal

Na je veertigste is de kans groot dat je te maken krijgt met twee sterktes in één oog. Als je voor dichtbij én voor veraf een correctie nodig hebt dan kan een multifocale bril de oplossing zijn. In een multifocaal glas zijn verschillende sterktes verwerkt. Met het bovenste deel kijk je in de verte, met het onderste deel lees je.

Multifocale brillenglazen zijn op meerdere sterktes geslepen en daardoor kan je er mee lezen en scherp mee in de verte zien. De voorloper van deze glazen zijn de bifocale brillenglazen: in deze brillen is het leesgedeelte duidelijk herkenbaar door het ingeslepen vlakje. Door dit vlak kan je goed lezen, terwijl de rest van de bril is om ‘normaal’ te kijken. Inmiddels is de technologie al verder en is de overgang van sterkte geleidelijk, waardoor je op vrijwel ieder afstand scherp ziet.

Wat moet ik kiezen?

Als je moeite hebt om objecten veraf scherp te zien, dan kies je een bril voor veraf. Bij de meeste mensen die een bril voor veraf dragen, staat er bij ‘sterkte’ een minwaarde op het brilrecept. Wanneer je dingen dichtbij of tijdens het lezen of computeren slecht kan zien, heb je een leesbril nodig. Op je brilrecept zal meestal een pluswaarde staan bij ‘sterkte’.

De voor- en nadelen

Tijdelijk minder lenzen

De komende maanden zal de levering van nieuwe zachte- en daglenzen 2 à 3 weken tijd kosten. Wees daarop voorbereid!

De multifocale bril

Hallo daar! Je bent op zoek naar een nieuwe bril, en je hebt geconstateerd dat je voor zowel veraf als dichtbij een bril kunt gebruiken. Daarvoor heeft Bij Maarten de perfecte oplossing: een bril met multifocale glazen. Maar hoe werkt dat nou precies? Dat gaan we je precies uitleggen:
Logo ava
Ava

Bij Maarten is één van de eerste gespecialiseerde optiekzaken in Nederland waar AVA beschikbaar is. Met behulp van deze innovatieve techniek meten wij de correctie die jouw ogen nodig hebben tot 0,01 dioptrie nauwkeurig. Met als resultaat: een enorme verbetering in zicht.

95% van de bevolking heeft behoefte aan een preciezere oogmeting.

Meer weten over AVA™? Lees hier verder.