Beeldschermbrillen
Een bril die meewerkt.
Er zijn brillenglazen die je ogen heel goed ondersteunen bij beeldschermwerk. Of dat nu op een laptop, pc, tablet of smartphone is. Brillen met dit type brillenglazen noemen wij beeldschermbrillen of computerbrillen.
Daarom beeldschermbrillen
Netflixen, YouTube, gamen, werken, sociale media. We zitten veel, vaak en lang op beeldschermen. Schermen zijn ons alles. We shoppen, checken facts, socializen, gamen, streamen en betalen ermee. Zelfs onze buien zijn vindbaar. Dat turen op schermen vraagt helaas veel van onze ogen.
De brillenglazen in beeldschermbrillen zijn zo geslepen dat je juist op die kenmerkende kijkafstand goed zicht hebt. En het mooie is, je gaat van nature rechtop zitten. Zo voorkom je nek-, rug- en schouderklachten.

Blauw licht
Feit of fabel?
De meeste beeldschermen stralen schadelijk blauw licht uit, daar is weinig discussie over. Het effect van dat licht staat momenteel wel erg ter discussie.
FEIT: Moderne lichtbronnen en displays stralen een buitengewoon hoog percentage blauw licht uit. Terwijl het menselijk lichaam enerzijds een bepaald percentage blauw licht nodig heeft om zijn waak/slaapritme te reguleren, is teveel van het ‘verkeerde’ soort blauw licht een gezondheidsrisico en kan het oogaandoeningen veroorzaken. Brillenglazen met een ZEISS BlueGuard brillenglascoating hebben een speciaal filter dat comfortabel zicht mogelijk maakt, zelfs wanneer er sprake is van een grote hoeveelheid blauw licht.
FEIT: We hebben blauw licht nodig voor een gezond lichaam en algeheel welzijn, maar blauwe lichtstraling kan ook gevaarlijk zijn. Eén ding staat vast: we worden aan meer blauw licht blootgesteld dan ooit tevoren, vanwege moderne lichtbronnen zoals led-licht en de straling die door schermen wordt afgegeven.
FEIT/FABEL: Sommige mensen vinden dit blauwe licht irritant of vermoeiend.
Zit je met jouw enkelvoudige bril achter je scherm, dan zal jij wat ‘in je scherm kruipen’.
Ik heb toch een leesbril?
De belangrijkste vereiste voor een computerbril is dat hij precies is afgesteld op de afstand van je ogen tot het computerscherm of ander elektronisch scherm. Die afstand kan aanzienlijk wisselen per persoon.
Kort door de bocht? Een leesbril is een snelle oplossing. Maar vergeet niet dat een leesbril bedoeld is voor zeer korte afstanden. Om tekst en afbeeldingen op de computer goed te kunnen zien zul je dus dichter naar het beeldscherm toe bewegen. Hierdoor neem je bijna onvermijdelijk een slechte zithouding aan. Dit kan spanning in de nek, schouders en rug veroorzaken. Zelfs de meest ergonomisch ontworpen kantoorstoel of de allerbeste muis kunnen je hierbij niet helpen.
Draag je een multifocale bril dan kantel jij je hoofd wat naar achter.
En een multifocale bril dan?
Met een multifocale bril zie je dichtbij en veraf scherp. Daarmee is de multifocale bril inderdaad een goede keuze voor de meeste dagelijkse situaties. Helaas is de bril, of eigenlijk de brillenglazen, minder geschikt voor het werk achter de computer.
Dat zit zo. Het leesgedeelte in een multifocale bril zit onderin het glas. Zo kun je ontspannen een boek vasthouden en lezen. Bij het werken aan een beeldscherm kijk je ook scherp door dit leesgedeelte. Helaas houd je een scherm niet altijd in de hand (zoals een boek). Dus om scherp te zien, kantel je jouw hoofd. Kijk je te lang in deze onnatuurlijke houding, dan verstijven je nek- en rugspieren.
Door beeldschermbrillen
neem je een goede werkhouding aan.
Daarom beeldschermbrillen.
De kijkzones zijn precies afgestemd op de bewegingen van je ogen tijdens het werk. Ze zijn daarbij ook breder. Wij slijpen die zones op maat in jouw glazen. Beeldschermbrillen bieden je zo een heel breed gezichtsveld van dichtbij tot de middellange afstand (tussen een halve meter en vier meter). Hiermee kan je optimaal zien, precies binnen het zichtbereik dat voor je werk nodig is. Met als gevolg dat je een natuurlijke zithouding aanneemt.
Keuze. Merken en modellen.
Het soort werk dat je doet en de activiteiten bepalen het soort bril dat het beste bij je past.
1. Book (1 meter)
Dit type glazen heeft een sterkere focus op het leesbereik met een maximumafstand van een meter. In vergelijking met een leesbril, die doorgaans ontworpen is voor een vaste en persoonlijke leesafstand, bieden “Book” brillenglazen een groter gezichtsveld voor een meer ontspannen leeservaring.
2. Near (2 meter) - Meest gekozen
De maximale afstand waarbinnen je met dit type glas scherp kan zien is twee meter. Deze beeldschermbrillen bieden hoogwaardig en natuurlijk zicht vanaf leesafstand tot en met de middellange afstand van twee meter. Dit model is ideaal als je hoofdzakelijk achter de computer werkt of veel leest.
3. Room (vier meter)
Beeldschermbrillen met dit type glas hebben de maximumafstand ingesteld op vier meter. Daardoor heb je als drager dus comfortabel zicht van de leesafstand tot en met een typische kamerafstand van ongeveer vier meter. Deze beeldschermbrillen zijn ontworpen voor mensen die bijvoorbeeld afwisselend met klanten praten en aan het computerscherm werken.
4. Individual (op maat)
Beeldschermbrillen met dit type brillenglazen zijn aangepast aan de persoonlijke wensen van jou als brildrager. De optimale maximale kijkafstand in de kamer is tot op de laatste centimeter afgestemd op de brildrager. Bovendien worden de montuurgegevens, de vorm van het gezicht en de nabije werkafstand allemaal meegenomen in het glasontwerp.
Coating
Tegen reflectie, stoten en vuil
Het is verstandig om een hoogwaardige coating te kiezen. Kantoorgebouwen en fabrieken hebben vaak felle plafondverlichting. Om ervoor te zorgen dat je zicht niet negatief wordt beïnvloed door weerspiegelingen moet je een goede antireflectiecoating kiezen voor jouw bril.
Een harde beschermende coating zorgt er verder voor dat je computerbril tegen een stootje kan op het werk. Een Clean Coat maakt het makkelijker om de bril schoon te houden en helpt voorkomen dat hij vuil wordt.

Bij Maarten is één van de eerste gespecialiseerde optiekzaken in Nederland waar AVA beschikbaar is. Met behulp van deze innovatieve techniek meten wij de correctie die jouw ogen nodig hebben tot 0,01 dioptrie nauwkeurig. Met als resultaat: een enorme verbetering in zicht.
95% van de bevolking heeft behoefte aan een preciezere oogmeting.