Oogkeuring voor CBR

Ogen op de weg

Vanaf 75 jaar moet u elke vijf jaar uw gezondheid laten keuren bij een huisarts. Dit is een eis van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) als u uw rijbewijs wilt behouden. Daar is geen weg omheen. Is er tijdens de keuring slecht zicht geconstateerd? Dan kunt u een oogheelkundig specialistische keuring laten doen Bij Maarten.

Verplicht bij verlengen rijbewijs (75+ jaar)

U mag van het CBR uw ogen laten keuren Bij Maarten.

 • Kies zelf datum en tijd
 • Direct geholpen (zonder wachtrij)
 • € 50,- kortingsvoucher voor een nieuwe bril Bij Maarten
 • CBR-gecertificeerd
 • Resultaten automatisch gedeeld met CBR

 

Bel ons voor een afspraak.

car4

75 jaar of ouder en slecht(er) zicht?

Laat uw ogen keuren, zonder wachtrij, door onze hbo-opgeleide optometrist op een moment dat het u uitkomt.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel ons dan gerust.

Voor de richtlijnen van het CBR en wat u verplicht bent leest u hier verder.

Kosten

De kosten voor de meting, het advies van de oogarts en de afhandeling zijn: € 114,-. U ontvangt een € 50,- kortingsvoucher bij uw oogkeuring voor een nieuwe bril Bij Maarten.

Gezonde 75+'ers

Heeft u nu geen zichtklachten? Dan kunt u eerst een ooggezondheidscheck (voor € 39,-) doen, om daarna naar de huisarts te gaan voor de keuring.  Zo kunnen wij wellicht met een nieuwe bril uw gezichtsvermogen verbeteren en dan is de oogheelkundige keuring (voor € 114,-) niet nodig.

Waarom een oogtest?

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen moet elke bestuurder van een gemotoriseerd voertuig lichamelijk en mentaal gezond genoeg te zijn. Afhankelijk van uw soort rijbewijs, situatie of leeftijd kan het CBR bepalen dat een oogkeuring door een oogarts noodzakelijk is.

Wie mag/moet keuring doen?

Het CBR stelt hoge eisen aan de oogkeuring. De keuring moet gedaan worden door een hbo-opgeleide optometrist en de meetgegevens worden digitaal beoordeeld door een oogarts. De optometristen Bij Maarten zijn geselecteerd om de keuring in zijn geheel te doen. U hoeft dus niet meer langs een oogarts. Het CBR heeft slechts een aantal kwaliteit optiekzaken in Nederland hun goedkeuring gegeven.

Stap voor stap

 1. Bel voor een afspraak.
 2. Neem een identiteitsbewijs (bijvoorbeeld uw rijbewijs) en de brief voor de verlenging van uw rijbewijs mee naar de keuring.
 3. Onze optometrist meet uw ogen.
  Let op: soms moet de optometrist u voor de keuring oogdruppels geven. U mag daarna 6 uur niet autorijden. Dus kom te voet naar de keuring, of laat u rijden.
 4. De meetgegevens stuurt hij digitaal naar de oogarts.
 5. De oogarts geeft binnen 2 werkdagen advies aan het CBR over uw zicht.
 6. Het CBR meldt of uw rijbewijs verlengd wordt.