Die bezorgde blik.

Optometrie oogzorg

Ogen gaan een heel leven mee, of je dat nu wilt of niet. Hoe beter er voor jouw ogen gezorgd wordt, des te langer je er letterlijk plezier van kunt hebben. Een deel kan je zelf doen. Door niet te lang op een scherm te kijken. Door een goede zonnebril te dragen of daglenzen echt maar een dag te dragen. Een deel van de oogzorg doen wij voor je. Regelmatige oogcontroles, glazen op de juiste maat en op de juiste sterkte slijpen.

Laat eens kijken

Een groot deel van de dingen die je oog nodig heeft kun je niet zien. Wij wel. We hebben daar zeer nauwkeurige meetapparatuur voor. We kunnen foto’s maken van je netvlies. We kunnen vroegtijdig problemen opsporen en voor zijn. En het belangrijkste, we kunnen jou adviseren over de juiste kijkoplossingen. Of dat nu de om de geschikte oogdruppels, nachtlenzen of een (multifocale) bril gaat.

Optometrie

Zekerheid. Dat is wat iedereen wil. Zeker als het over ogen gaat. Wil jij je ogen preventief laten controleren omdat er bijvoorbeeld erfelijke oogaandoeningen in je familie voorkomen? Laat je ogen dan onderzoeken door onze optometrist. Hij kan eventuele oogafwijkingen en de eerste symptomen van de meeste oogziektes eerder zien dan jij. We hebben een optometrieruimte met de meest geavanceerde apparatuur om de ogen te onderzoeken.

Wat zie jij? ZELFSCAN

(met onze optometrist)

Optometrisch onderzoek

Het is belangrijk om de gezondheid van uw ogen in de gaten te houden, het slechter worden van ogen gaat vaak heel geleidelijk. Ook naarmate we ouder worden wordt ons zicht minder. Belangrijk is om na je 40e regelmatig je ogen te laten controleren. Maar ook wanneer u door erfelijke ziektes in uw familie, verhoogd risico loopt op bepaalde oogafwijkingen. Veel voorkomende ziektes zoals glaucoom, macula degeneratie of staar kunnen wij vroegtijdig opsporen. Dit maakt een tijdige behandeling mogelijk en voorkomt veel problemen.

Professional in oogzorg

Sinds 2000 is het beroep van optometrist officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Onze optometrist, Henk Hamhuis, is lid van de OVN (Optometristen Vereniging Nederland) en werkt volgens de Gedragscode voor Optometristen, volgt na- en bijscholing en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. De optometrist is hiermee wettelijk erkend als professional in de zorgsector.

Belangrijk

Tijdens het onderzoek bestaat de mogelijkheid dat de ogen gedruppeld worden. Door deze druppels wordt het zicht wazig. Hierdoor mag je tijdelijk niet zelf autorijden. Fietsen of met het openbaar vervoer is geen probleem.

Een zonnebril dragen kan na het onderzoek prettig zijn, want het licht kan de eerste uren na het onderzoek erg fel zijn voor de ogen.

Heb jij ‘iets’ met je ogen? Wacht niet bij klachten.

Kom langs voor een ooggezondheidscheck! De complete oogcontrole wordt uitgevoerd door één van onze vijf specialisten.

Ooggezondheidscheck €39,-

Optometrisch onderzoek €89,-

Wist je dat 6 op de 10 Nederlanders een bril of contactlenzen draagt?

Oogziektes, hoe herken je die?

Staar zorgt voor vertroebeling van het zicht. Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren, of het gevolg van een ziekte zijn.

Het is niet direct noodzakelijk om staar door middel van een operatie te verhelpen. Wij kunnen in veel gevallen je zicht optimaliseren door middel van een aanpassing aan de sterkte van uw glazen of lenzen. Hierover krijg je uiteraard van ons deskundig advies.

In de volksmond wordt glaucoom ook nog wel ‘groene staar’ genoemd. Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Vroegtijdige glaucoomscreening kan pijnloos en eenvoudig onnodige blindheid voorkomen. De ziekte Glaucoom komt veel voor en leidt tot gezichtsvelduitval. In het begin blijft dit vaak onopgemerkt, omdat het langzaam gebeurt. Pas als er al uitgebreide schade is opgetreden, ontdekken patiënten dat er iets mis is. 

Uit een onderzoek van Remco Stoutenbeek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat systematische preventieve screening op glaucoom een gunstig effect heeft op het voorkomen van blindheid.

Een team van internationale onderzoekers heeft een enzym ontdekt dat ten grondslag ligt aan de oogziekte macula degeneratie. Dit is een goede ontwikkeling, want nu kan er mogelijk een geneesmiddel worden ontwikkeld.

Het enzym, DICER1, stopt met functioneren, waarna macula degeneratie inzet. Normaal gesproken worden kleine stukjes genetisch materiaal door dit enzym afgebroken, maar zodra het enzym hiermee stopt, raakt het oog langzaamaan vergiftigd en tast dit het netvlies aan. Hierdoor gaat het zicht achteruit. Naar schatting komt de oogziekte macula degeneratie voor bij 2,3 procent van de 65-plussers. Hoe het kan dat het enzym DICER1 opeens stopt met functioneren is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat roken, een hoge bloeddruk en erfelijkheid een rol spelen.

Contactlenzen

Contactlenzen nodig? 
We bezorgen ook aan huis, gratis en voor niets.

Oogzorg

Wil je jouw vraag voorleggen aan een oogexpert? Bel gerust. Een appje sturen kan uiteraard ook.

Ons team

Jouw toekomstige collega’s