Oog Check Weken

Bijna 50% van de jongeren in Europa en 80% van de jongeren in Azië is bijziend. Dat gebeurt op steeds jongere leeftijd, in steeds ergere mate. Myopie, de wetenschappelijke term voor bijziendheid, is een steeds groter probleem.

Wat is myopie?

Bij myopie vallen de gebundelde lichtstralen niet op, maar juist vóór het netvlies. Je ziet van dichtbij scherp, maar veraf niet. Ben je eenmaal bijziend? Dan zul je dat voor altijd blijven. Ook loop je meer risico op slechtziendheid op latere leeftijd en heb je een verhoogde kans op allerlei oogkwalen. Denk aan glaucoom, of het loslaten van het netvlies.

Als we jong zijn groeien onze ogen nog volop. Ze worden nog gevormd. Het is dan heel belangrijk om afwisselend te kijken. Ver en dichtbij.

Veel ouders van nu moesten als kind verplicht naar buiten, omdat hun ouders het belang van een gevarieerde blik wel zagen. Hoe minder we dat doen, bijvoorbeeld omdat we juist meer op onze telefoon of in boeken kijken, hoe meer het oog toegroeit naar hetgeen wat het wel ziet. Voor het kind van nu is dat meestal op armlengte.

Hoe herken ik myopie?

  • Klaagt jouw kind vaak over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’?
  • Zit je kind heel dicht bij de tv of de computer? Of houden ze een boek heel dichtbij?
  • Wrijven ze veel in de ogen? Of ‘knijpen’ ze er mee?
  • Wijs eens iets aan in de verte. Zien ze dat nog?

Wat kan ik doen?

Met de juiste behandeling zijn de gevolgen van myopie tot 50% te beperken. Een -6 op volwassen leeftijd wordt dan ‘maar’ een -3.

Als ouder zijn de zorgen om de gezondheid van je kind er eigenlijk altijd. Het zicht wordt echter vaak vergeten. Groeien de ogen van jouw kind nog wel correct? Zijn ze wel genoeg buiten? Kijken ze wel gevarieerd genoeg?

Of heb je toch zorgen?

Wil je weten hoe jouw kind ervoor staat? Kom dan in April Bij Maarten.
Tijdens de OogCheckWeken maak je gratis gebruik van een oogmeting t.w.v. 39,-

De OogCheckWeken

April 2022 staat in het teken van de OogCheckWeken. Je kunt dan, met kind, langskomen voor een gratis Oogcheck, speciaal voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Normaal gesproken kost deze oogcheck € 39,-, maar tijdens de OogCheckWeken is deze meting gratis.

Na de check kun je Bij Maarten terecht voor advies en tips. Mocht je direct aan de slag willen met het vertragen (of stoppen) van de progressie van (beginnende) myopie, dan kun je gelijk in gesprek met een van onze Myopie Management experts. Die bespreekt met jou en je kind de mogelijkheden, zoals myopie-remmende producten en veranderingen in levensstijl.

Opgroeien met een goede blik, dat gun je ieder kind.
Kom in april Bij Maarten voor een gratis Oogcheck (t.w.v. € 39,-).
Zo gaan we samen de progressie van (beginnende) myopie tegen.

Wat kan ik doen?

Laat je kinderen voldoende buiten spelen. Minstens twee uur per dag. Laat ze niet te veel en te lang achter elkaar hun ogen alleen maar dichtbij gebruiken. Dat onthoud je makkelijk met dit ezelsbruggetje:

De 20-20-2 regel.
Na 20 minuten dichtbij kijken:
20 seconden ver weg kijken.
En elke dag minstens 2 uur buiten zijn.

Dopamine en lichtintensiteit buitenshuis kunnen een gezond effect hebben op het netvlies.

Wat is Myopie Management?

Bij Maarten werken Myopie Management experts. Dat zijn vakmensen die alles weten van het tegengaan van myopie bij kinderen. Dat doen ze door advies te geven, maar ook door specifieke producten te gebruiken die de progressie van myopie vertragen.

Welke middelen zijn er?

Om het verloop van myopie te vertragen (of zelfs een halt toe te roepen) zijn er verschillende middelen beschikbaar.

MiSight® 1 day

MiSight® met ActivControl™ technologie is speciaal ontwikkeld voor myopie management. Het is een zachte daglens, waardoor hij makkelijk te gebruiken is en weinig onderhoud vergt. Ideaal voor kinderen.

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn zogenaamde ‘ortho-k’ lenzen: ze werken als een soort beugel voor het oog. Je draagt ze ’s nachts tijdens het slapen. Deze lenzen hebben bewezen de progressie van bijziendheid bij kinderen af te kunnen remmen.

Stellest® brillenglazen

Stellest® brillenglazen hebben een grote enkelvoudige zone voor scherp en helder zicht, en bevatten daarnaast 1021 onzichtbare lensjes die het beeld net vóór het netvlies scherpstellen. Op deze manier controleert Stellest® de groei van het oog. Zo wordt de progressie van myopie met gemiddeld 67% vertraagd.

BYO Premium MC

Nachtlenzen zijn zogenaamde ‘ortho-k’ lenzen: ze werken als een soort beugel voor het oog. Je draagt ze ’s nachts tijdens het slapen. Deze lenzen hebben bewezen de progressie van bijziendheid bij kinderen af te kunnen remmen.

Atropine oogdruppels

Atropine oogdruppels worden voorgeschreven om de toename van bijziendheid af te remmen. Tijdens de therapie met atropine oogdruppels heeft het kind vaak een bril of contactlenzen nodig om scherp te kunnen zien. Wordt alleen op indicatie door een oogarts voorgeschreven als de verwachting is dat myopie > 6.00 D of as-lengte > 26 mm wordt. Kan bijwerkingen hebben afhankelijk van de dosering.

April 2022 zijn het OogCheckWeken, Bij Maarten. Kom langs, met kind, voor een gratis Oogcheck. Want je hebt ze toch liever bijdehand dan bijziend, toch?

Tijdens de OogCheckWeken maak je gratis gebruik van een oogmeting t.w.v. 39,-

Afspraak boeken. Zo gepiept.

Kom je er niet uit? Geen probleem: