Bijziendheid

Wat zie je er van, wat doe je eraan?

Bijziendheid / Myopie

Dichtbij scherp zien, terwijl ver weg toch wazig blijft.

Bijziendheid -in de medische wereld myopie- betekent dat je veraf wazig ziet. Dit kan omdat je oogbol te lang is; daardoor bundelt het licht zich vóór het netvlies in plaats van erop. Je ziet dan onscherp: je bent bijziend. Dat is behalve onhandig ook onomkeerbaar. Eenmaal bijziend, altijd bijziend.

Feit

Steeds meer kinderen worden bijziend.

Logisch; ze zitten steeds meer binnen, achter een scherm. Spelen minder buiten; leven op armlengte. Herkenbaar?

Buiten wisselen kinderen onbewust veel tussen kijken in de verte, naar iets dichtbij en naar alles ertussenin. Die variatie in kijkafstand gaat heel natuurlijk, en is heel goed voor de ontwikkeling van jonge ogen. Daarbij is buitenlicht heel gezond. Een scherm staat altijd op dezelfde afstand en straalt  schadelijk blauwviolet licht.

Hoe herken ik bijziendheid bij mijn kind?

Dat is geen gekke vraag. Veel ouders vinden het moeilijk om bijziendheid te herkennen. Vooral omdat de symptomen van bijziendheid bij kinderen heel anders zijn dan die van bijziendheid bij volwassenen. En omdat ze nog nooit een bril of lenzen hebben gedragen weten kinderen vaak niet eens hoe scherp zicht hoort te zijn. Het echt zeker weten weet je dus alleen na de oogmeting, Bij Maarten. Maar, er zijn wel een aantal dingen waar je nu al op kunt letten:

Identificeer de 3 tekenen dat jouw kind bijziend is

Knijpt je kind vaak met zijn of haar ogen?

Komt je kind heel dichtbij een object om ernaar te kijken?

Is het je opgevallen dat je kind zich niet bewust is van objecten op afstand?

Vaag vermoeden? Zeker weten!

Laat de ogen van jouw kind checken, Bij Maarten!

Wij meten de ogen van jouw kind op met ons MYAH apparaat. Dat is dé manier om zeker te weten óf en in welke mate de tekenen van bijziendheid bij jouw kind te vinden zijn. 

Boek een afspraak

Zo meten wij myopie

Het MYAH-apparaat

Kinderogen zijn in de groei. De aslengte van het oog bepaalt de mate van myopie. Hoe langer het oog, hoe meer myopie. Deze lengte kunnen wij opmeten met ons MYAH-apparaat. Mocht de meting wijzen op de eerste stadia van myopie, dan kan je de verslechtering zeker bij kinderen vertragen. Zo verminder je het
risico op bijziendheid op latere leeftijd.

Nu groeit een kinderoog hard. Daarom is het verstandig om bij typische myopiesymptomen kinderogen te meten.

Bijziend. En nu?

1. Stellest ™

Gelukkig heeft Essilor, wereldleider in brillenglazen, een manier gevonden om de toename van bijziendheid te beperken. Een speciaal soort brillenglazen, genaamd:

De Stellest™ brillenglazen bevatten een bijzondere technologie: een ‘constellatie’ van microscopische lensjes die ervoor zorgen dat het oog van jouw kind ‘gecorrigeerd’ verder groeit. Zo vertraagt én beperkt Stellest ™ de ontwikkeling van bijziendheid.

Stellest™ brillenglazen beperken myopie tot wel 67%*

* In vergelijking met enkelvoudige brillenglazen, wanneer ze elke dag ten minste 12 uur per dag worden gedragen. Twee jaar durende, prospectieve, gecontroleerde, gerandomiseerd, dubbel gemaskeerde klinische proef, resultaten van 54 bijziende kinderen die Stellest™ brillenglazen droegen vergeleken met 50 bijziende kinderen die enkelvoudige brillenglazen droegen. Resultaten met betrekking tot werkzaamheid gebaseerd op 32 kinderen die verklaarden Stellest™ brillenglazen elke dag, ten minste 12 uur per dag gedragen te hebben. Bao J. et al. (2021). Myopia control with spectacle lenses with aspherical lenslets: a 2-year randomized clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888

Wat doet Stellest™?

Corrigeert bijziendheid

Stellest™ biedt even scherp zicht als enkelvoudige brillenglazen.

Controleert bijziendheid

Stellest™ vertraagt het verloop van bijziendheid met gemiddeld 67%* vergeleken met enkelvoudige brillenglazen en minimaal 12 uur per dag gebruik.

Geen compromis

Stellest ™ is mooi, veilig én gemakkelijk.

Ervaar het verschil van Stellest™, Bij Maarten

Stellest™ beperkt de ontwikkeling van bijziendheid als geen ander,  en er zijn heel veel monturen mogelijk. Loop na afloop van de oogtest samen met je kind door de winkel, en laat ze maar eens kiezen. Gegarandeerd dat er iets tussen staat waar ze blij van worden!

2. Contactlenzen

We kunnen nacht- en daglenzen aanmeten die speciaal zijn ontwikkeld voor myopie management. Deze contactlenzen kunnen de progressie van myopie afremmen. Deze lenzen mogen alleen worden aangemeten door onze Myopie Management Expert.

3. Oogdruppels

(Alleen op advies van de oogarts)

Atropine oogdruppels zijn een krachtig middel om de toename van bijziendheid af te remmen. In ieder geval op korte termijn. Zelfs in lage dosering.

Hoe goed ziet jouw kroost?

Laat onze optometrist de ogen van je kind checken

Boek een afspraak

Vuistregel 20-20-2

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel:

  • 20 minuten scherm
  • 20 seconden kijken naar iets in de verte
  • 2 uur buiten spelen/zijn (per dag)

Naar buiten. Zo doe je dat!

Toegegeven, als je kinderen naar buiten wilt krijgen, zal je ze een handje moeten helpen. Hoe zouden gedragswetenschappers dat zelf doen?

Tik, knikker, wip en klim, bouw, spring of graaf, ren, klauter en ravot. Doe dat allemaal en je kijkt vanzelf slim.

De top tips op een rij:
  • Kies speelgoed dat ze buiten kunnen gebruiken (een touw om mee te springen, stoepkrijt, Kubben, skeelers et cetera).
  • Leg dit speelgoed buiten.
  • Prikkel hun jonge, onderzoekende, creatieve brein. Maak bijvoorbeeld een schatkaart en laat ze zelf (buiten) zoeken.
  • Ga zelf mee naar buiten, dat deed je vroeger toch ook?

Denk eraan

Hoe jonger je kind bijziend wordt, hoe sneller dat zich blijft ontwikkelen. Én hoe slechter het zicht op latere leeftijd.  Meerdere studies hebben aangetoond dat een hoge mate van bijziendheid in verband wordt gebracht met een hoger risico op andere oogaandoeningen en visuele beperkingen op latere leeftijd. Denk aan glaucoom, staar of een aantasting van de macula.

Lees alles over myopie op oogfonds.nl.

Over de aandoening, risico’s, erfelijkheid en de gevolgen.

Afspraak boeken. Zo gepiept.

Kom je er niet uit? Geen probleem: