Glaucoomweek

Krijg geen spijt, check op tijd!

Kleine teen gestoten aan de bijzettafel? Zag je de kinderen niet aankomen? Meer moeite met ’s avonds autorijden? Normaal gesproken niks aan de hand, maar naarmate je ouder wordt is het goed om dit soort voorbeelden goed in de gaten te houden. Het zijn namelijk allemaal symptomen die kunnen duiden op Glaucoom.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de beschadiging van de oogzenuw voor zichtverlies zorgt. Bijna 1 op de 50 Nederlanders krijgt er vroeg of laat mee te maken. Als je het eenmaal hebt, kom je er helaas niet meer vanaf. Glaucoom leidt soms tot volledige blindheid.

Waarom iemand glaucoom krijgt is nog niet helemaal duidelijk. Wat we weten is dat voorwaarden als een verhoogde oogdruk, sterke oogafwijkingen, erfelijkheid en een Afrikaanse of Aziatische afkomst het risico aanzienlijk vergroten.

Wat merk ik er van?

Glaucoom is een oogaandoening die erin sluipt. De eerste jaren merkt u eigenlijk niet eens dat er iets aan de hand is. De eerste verschijnselen zijn vaak te verwarren met ‘gewone’ klunzigheid. Je vaker stoten, minder opmerken. Dat komt omdat je hersenen automatisch ‘missend’ zicht opvullen. Een beetje zoals dat je nu pas merkt waar je neus zit.

Hoe kom ik erachter?

Zelf heb je niet direct door of je zicht minder is geworden door glaucoom. Het is dus uitermate belangrijk om je ogen regelmatig te checken. Dan meten we de oogdruk, maken we een OCT-scan om de oogzenuw te bekijken en doen we een gezichtsveldonderzoek. Alleen dan weet je het zeker.

Wat kan ik er aan doen?

Als je eenmaal glaucoom heeft is het helaas (nog) niet te herstellen. Wel is glaucoom uitermate goed te behandelen. Ben je er vroeg genoeg bij? Dan is het zelfs goed te voorkomen, en merk je er weinig van. Wel blijf je de rest van je leven onder controle staan. Ook is het goed om je naaste familie in te schakelen, want glaucoom kan erfelijk zijn.

Glaucoomweek 2022
(6 t/m 12 maart 2022)

Wie op tijd checkt, krijgt later geen spijt. Daarom willen we tijdens Glaucoomweek extra aandacht vragen voor het belang van regelmatige oogcontrole. Bij Maarten staan we tijdens deze week voor je klaar met een team ervaren optometristen.

Meer weten over de Glaucoomweek?
Kijk dan eens op oogvereniging.nl

Afspraak boeken. Zo gepiept.

Kom je er niet uit? Geen probleem: