Door kinderogen.​

Kinderogen zijn in de groei. Gelukkig leert elk kind zelf kijken. En toch, je kan en zal ze als ouder wel soms ook hier een handje moeten helpen. Als opticien helpen wij u en uw kind(eren) daarbij. Met oogzorg, met richtlijnen voor verantwoord schermgebruik, met een betaalbaar JuniorPlan, mocht je zoon of dochter een bril nodig hebben. En het allerbelangrijkste voor jouw kind, we hebben ook hele leuke, hippe, vette of dope brillen. Daarnaast kunnen wij je kind ook helpen met contactlenzen.

Beeldschermen en kinderen
20-20-2-regel

Steeds meer kinderen spelen op tablets, iPhones, Nintendo’s en iPads. Daardoor spelen ze minder buiten. Dat heeft effect op de ogen van een kind: kinderen kunnen bijziend worden. In samenwerking met verschillende zorgprofessionals pleit VasanthiIyer, opleider van jeugdartsen bij TNO, voor deze eenvoudige vuistregel (in het leven geroepen door het Oogfonds):

20 - minuten op een scherm;
20 - seconden kijken in de verte;
2 - uur naar buiten.

Deze regel is bedacht door een groep professionals, waaronder een oogarts, kinderartsen, psychologen, bewegings-wetenschapper, jeugdverpleeg-kundige, mediaopvoeding coach, fysiotherapeut, maar ook een oma en een ouder.

“Mijn tip voor ouders? Praat erover en wees consequent met het hanteren van de regels.”

Kindermonturen

Uiteraard hebben wij voor ieder kind wat wils. Hip, vet, dope en dik maar ook gewoon, gemakkelijk of alledaags.

JuniorPlan

oogzorg voor de kids

Voor kinderen is een bril wel ‘een ding’. Veel meer dan voor ons volwassenen. Natuurlijk, als ouder wil je allereerst dat jouw kind alles scherp ziet. Maar jouw dochter of zoon wil er liever gewoon leuk of cool uitzien. Of juist niet opvallen. Oh ja, dan speelt, rent, ravot en rommelt een kind meer dan wij volwassenen. En een ongelukje zit dan in een klein hoekje. Daarnaast zijn de ogen van een kind pas rond de pubertijd uitgegroeid. Lastig of duur? Welnee. Niet met ons JuniorPlan.

Het plan

Vanaf € 8,50 per maand

 • Gratis brillenglazen en 50% korting op 1ste montuur;
 • 50% korting op elke extra bril die je zoon of dochter maar wil;
 • 50% korting op alle reparaties die buiten de garantie vallen;
 • 25% korting op sport- en zwembrillen op sterkte.

Wist je dit?

Over zonlicht en kinderen

Kinderogen zijn extra kwetsbaar. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede UV-bescherming kan teveel zonlicht leiden tot permanente schade aan de ogen. Daarom is het belangrijk de ogen goed te beschermen. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen.

Oogmetingen en -gezondheid

Vanaf 8 jaar

Onze optometrist mag en kan de ogen van kinderen vanaf 8 jaar beoordelen en meten. Bij deze oogmeting doet hij het volgende:

 1. Anamnese: Hij stelt vragen aan de ouder(s) en het kind. Over school, lezen, kijken. Vaak kan het kind zelf al antwoorden geven, aangevuld met die van de ouder(s).
 2. Eerste oogmeting van de sterkte.
  Meting van de oogstand (bepalen of en zo ja in welke mate het kind scheel kijkt).
 3. Bekijken of de oogspieren goed werken (oogmotiliteit).
 4. Onderzoeken van convergentie (het naar binnen draaien van de ogen bij lezen, kan soms leesproblemen geven die wel eens verward worden met dyslexie).
 5. Controleren op diepte zien (bekijken of kind lui oog heeft).
 6. Controle van het netvlies en de oogzenuw.

Kwetsbare ogen

Kinderogen zijn extra kwetsbaar. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede UV-bescherming kan teveel zonlicht leiden tot permanente schade aan de ogen. Daarom is het belangrijk de ogen goed te beschermen. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen.

Myopiemanagement

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit moment is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend. Maar er is wat aan te doen.

Afspraak boeken. Zo gepiept.

Kom je er niet uit? Geen probleem: