1 of meer
brillen in 1​

Opticiens maken een onderscheid in enkelvoudige brillenglazen en multifocale brillenglazen. Als je het in wat gewone mensentaal zegt, dan hebben enkelvoudige glazen over het hele glas dezelfde sterkte. Een enkelvoudige bril is een bril voor beter zicht dichtbij of voor beter zicht veraf. In een multifocaal brillenglas zijn meerdere sterktes verwerkt en deze corrigeren dus op meerdere afstanden, een unifocale bril corrigeert alleen het zicht voor of dichtbij, of veraf en doet niets voor de tussenliggende afstanden.

Enkelvoudig

Een bril met enkelvoudige (of unifocale) brillenglazen draag je om scherp te zien in de verte, of juist om scherp te zien van dichtbij. Jonge brildragers hebben bijvoorbeeld een – of een + bril. Met een – bril wordt je zicht in de verte wat ondersteund. Met een + sterkte wordt je zicht dichtbij wat ondersteund.

Multifocaal

Na je veertigste is de kans groot dat je te maken krijgt met twee sterktes in één oog. Als je voor dichtbij én voor veraf een correctie nodig hebt dan kan een multifocale bril de oplossing zijn. In een multifocaal glas zijn verschillende sterktes verwerkt. Met het bovenste deel kijk je in de verte, met het onderste deel lees je.

Multifocale brillenglazen zijn op meerdere sterktes geslepen en daardoor kan je er mee lezen en scherp mee in de verte zien. De voorloper van deze glazen zijn de bifocale brillenglazen: in deze brillen is het leesgedeelte duidelijk herkenbaar door het ingeslepen vlakje. Door dit vlak kan je goed lezen, terwijl de rest van de bril is om ‘normaal’ te kijken. Inmiddels is de technologie al verder en is de overgang van sterkte geleidelijk, waardoor je op vrijwel ieder afstand scherp ziet.

Wat moet ik kiezen?

Als je moeite hebt om objecten veraf scherp te zien, dan kies je een bril voor veraf. Bij de meeste mensen die een bril voor veraf dragen, staat er bij ‘sterkte’ een minwaarde op het brilrecept. Wanneer je dingen dichtbij of tijdens het lezen of computeren slecht kan zien, heb je een leesbril nodig. Op je brilrecept zal meestal een pluswaarde staan bij ‘sterkte’.

De voor- en nadelen

Glaucoomweek

Glaucoomweek

Krijg geen spijt, check op tijd! Kleine teen gestoten aan de bijzettafel? Zag je de kinderen niet aankomen? Meer moeite met ’s avonds autorijden? Normaal gesproken niks aan de hand, maar naarmate je ouder wordt is het goed om dit…

Bij Maarten is één van de eerste gespecialiseerde optiekzaken in Nederland waar AVA beschikbaar is. Met behulp van deze innovatieve techniek meten wij de correctie die jouw ogen nodig hebben tot 0,01 dioptrie nauwkeurig. Met als resultaat: een enorme verbetering in zicht.

95% van de bevolking heeft behoefte aan een preciezere oogmeting.

Afspraak boeken. Zo gepiept.

Kom je er niet uit? Geen probleem: