– Maarten Mensink, Bij Maarten
Als ik bij mijn garage een kop koffie krijg, dan laat ik die meestal liever staan. Dit is toch geen koffie? Dit is gewoon brandstof. Maar ik kan het wel begrijpen: een automonteur wil een vlot bakkie. In 3-5 seconden, en weer door.
Aandacht, noemen we dat. Voor ogen, voor onze klanten; maar ook voor de koffie die we schenken. Goeie koffie maakt een groot verschil.
Denk maar: wachtend op je afspraak (of terwijl je gewoon even rondkijkt) krijg je zo’n heerlijke bak koffie. Je krijgt meteen een goed gevoel. Een tikkeltje troost, dat beetje extra energie. Een warme gloed. Koffie kan je dag echt maken. Tenminste, als je de goeie hebt.
Tenminste, dat is onze kijk op koffie. Het was ons duidelijk: wij moesten op zoek naar een koffie die ons dat gevoel zou geven.
3 dingen waren belangrijk in onze keuze: de smaak, duurzaamheid en dat het zo lokaal mogelijk is. Gelukkig hoefden we niet lang te zoeken.
Deze micro-koffiebranderij uit Emmen brandt koffie met een doel: werkgelegenheid en inkomen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
“Koffie is een levensbehoefte. Die moet kloppen in smaak én beleving. Van de smaak moet je genieten, iedere keer opnieuw. En als je de koffie drinkt moet je direct voelen wat het met mensen doet. Ook voor ons, achter de schermen.”
– Ruben Haak, Drents Bakkie
Drents Bakkie brandt 8 verschillende melanges, elk met een eigen karakter. Wij vonden hun ‘Bakkie Emmen’ het lekkerst. Een melange van bonen uit Nicaragua, Peru en Colombia.
En wij zijn niet de enige; door heel Drenthe slaat deze avontuurlijke koffie aan. Hij is een tikkeltje zoet, met chocolade-tonen. Een dark roast, dus lekker sterk. Deze koffie komt dicht bij wat mensen hier gewend zijn. ‘Gewoon’ lekkere koffie, waarbij de enige verrassing de kwaliteit is.
Drents Bakkie is duurzaam op wat hun betreft het belangrijkste gebied: mensenlevens. Maar ze vervoeren hun koffie ook met het oog op milieu. Door samen te werken met een groothandel maken zij zo min mogelijk kilometers. Ze halen hun verpakkingen weer op, zodat ze die kunnen recyclen. Ook vragen zij hun klanten om het koffiedik te bewaren; dat halen ze dan op om er vervolgens hoogwaardige bodemverrijkers van te maken.
Als het goed gaat met jou en je eigen zaak, dan wil je dat ook voor anderen. Het liefst steun je dan lokale ondernemers. En ja, de merknaam ‘Bakkie Emmen’ zegt natuurlijk al genoeg, maar het gaat nog verder dan dat. Drents Bakkie helpt gevallen Drentenaren weer terug in het zadel.
“Onze mensen komen vaak uit de participatiewet, en zijn nog niet helemaal klaar voor een nieuwe baan. Om wat voor reden dan ook. Bij ons leren ze in een beschermde omgeving, waar iedereen zichzelf kan zijn. Waar iedereen zich mag uiten zoals ze willen.”
-Ruben Haak, Drents Bakkie
Deelnemers leren er werknemersvaardigheden; structuur, betrouwbaarheid, socialisatie, zelfvertrouwen en het omgaan met psychische klachten. Maar ook de meer praktische zaken, zoals logistiek. En natuurlijk het ambachtelijke koffiebranden.
Resultaat: mensen leren in een traject van een half jaar tot een jaar zichzelf te ontwikkelen. Daardoor wordt de instap naar regulier werk makkelijker. Dat is iets om trots op te zijn, en daar werkt Bij Maarten graag aan mee.
We hopen dat je snapt waarom wij zo trots zijn op wat we schenken. Maar nu genoeg gelezen over koffie. Je moet ‘m toch echt proeven om het te geloven. Dus…
Wanneer doen we een bakkie?