IK WIL GRAAG LENZEN BESTELLEN

 • STAAR

  Staar zorgt voor vertroebeling van het zicht. Achter de pupil zit een door-zichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn.

   

  Het is niet direct noodzakelijk om staar door middel van een operatie te verhelpen. Wij kunnen in veel gevallen je zicht optimaliseren door middel van een aanpassing van de sterkte van uw glazen of lenzen. Uiteraard krijg je van ons hierover deskundig advies.

   

 • NACHTBLINDHEID

  Veel mensen hebben last van nachtblindheid. Maar waar komt dit vandaan? Onderzoekers van het Academisch Centrum in Amsterdam hebben een gen ontdekt dat hiervoor verantwoordelijk is. Nachtblindheid zorgt ervoor dat het zicht in de schemering en het donker slecht is en ook overdag is het zicht minder scherp. Veel mensen verwarren nachtblindheid met onscherp zicht. Het verrichten van een oogmeting kan ik sommige gevallen ook een uitkomst bieden.

   

  In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes die met elkaar communiceren. De staafjes zorgen ervoor dat je in het donker kunt zien, de kegeltjes zorgen voor het zicht overdag. Als die communicatie tussen de staafjes, kegels en andere zenuwcellen niet goed verloopt, ontstaat nachtblindheid. Nu is vastgesteld waardoor nachtblindheid ontstaat, kunnen artsen voortaan gemakkelijker een diagnose stellen.

   

 • GLAUCOOM

  In de volksmond wordt glaucoom ook nog wel 'groene staar' genoemd. Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Vroegtijdige glaucoomscreening kan pijnloos en eenvoudig onnodige blindheid voorkomen. De ziekte Glaucoom komt veel voor en leidt tot gezichtsvelduitval. In het begin blijft dit vaak onopgemerkt, omdat het langzaam gebeurt. Pas als er al uitgebreide schade is opgetreden, ontdekken patiënten dat er iets mis is.

  Uit een onderzoek van Remco Stoutenbeek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat door systematische preventieve screening op glaucoom een gunstig effect heeft op het voorkomen van blindheid.

   

 • MACULA DEGENERATIE

  Een team van internationale onderzoekers heeft een enzym ontdekt dat ten grondslag ligt aan de oogziekte macula degeneratie. Dit is een goede ontwikkeling, want nu kan er mogelijk een geneesmiddel worden ontwikkeld.

   

  Het enzym, DICER1, stopt met functioneren, waarna macula degeneratie inzet. Normaal gesproken worden kleine stukjes genetisch materiaal door dit enzym afgebroken, maar zodra het enzym hiermee stopt, raakt het oog langzaamaan vergiftigd en tast dit het netvlies aan. Hierdoor gaat het zicht achteruit. Naar schatting komt de oogziekte macula degeneratie voor bij 2,3 procent van de 65-plussers. Hoe het kan dat het enzym DICER1 opeens stopt met functioneren is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat roken, een hoge bloeddruk en erfelijkheid een rol spelen.